28 maj 2010
Där björkarna susa ......
Worthy Stand (90 x 150 cm) watercolours
Viewer´s World (90 x 150 cm) watercolours
Deep Woods (90 x 150 cm ) watercolours
Visst är det en härlig och underbar tid, nu i grönskande björkarnas tid. Keith Thomson (f. 1934) har lyckats med lite vattenfärger, fånga en fin stämmning, från några platser - där björkarna susa. Landskapsbilder kan ibland tendera till att bli idylliska affischliknande, intetsägande bildytor. När sysslor i hus och hem omöjliggöra även kortare vistelser i närmaste björkskog, kan det vara en själens vila att bara titta in i Thomsons värld.
En annan, trots allt, fin stämmning finns det i tjuvballaden Där björkarna susa av Jailbird Singers, som tillkom på 60-talet när några gossar satt bakom lås och bom på Långholmen. Läser att fångvaktarna fick ställa sig utmed väggarna för att det inte skulle bli för mycket eko på inspelningen.
Många kommer aldrig ut i naturen överhuvudtaget trots all sin frihet, andra får inte ens komma ut även om det bara är en sväng runt närmaste björk, så är det.
23 maj 2010
Manifestation - lokalt, nationellt och globalt ....!
En kortis: Intressant att det denna pingsthelg varit två manifestationer, en för nationen Jesusmanifestationen och en för det globala klotet, Global day of prayers. Allt det vi tar oss för börjar naturligtvis i den egna kammaren i den egna familjen, i den lokala församlingen. Men att, det familjära, det lokala bör känna samhörighet med det lite större, staden, landet, det gemensamma, det lite större utanför det egna sammanhanget. Därför är dessa manifestationer inte bara "manifestationer", några trivselinslag, någonting för stunden. Här sker förändringar, försoningar och mycket annat på f. Att se exempelvis Lennart Möller, professor i miljömedicin vid institutionen för biovetenskaper och näringslära inleda inför 25.000 deltagare i Kungsträdgården ger "signaler" om att det är en ny tid, redan nu - i kristenheten. Inte för den akademiska titeln utan för den breda bredd och härliga härlighet, som manifesterades.
13 maj 2010
Heta böcker - apropå bokbål .....
Är lite försiktigt med att göra PR för böcker som kan läsas på olika sätt och där man kan "läsa ut eller läsa in" det som passar, en själv och den egna gruppen, kyrkan, samfundet. En bok som rekommenderats (obs! bland två andra) av en trovärdig person som kommit upp i åren och blivit lite gråskäggig är, Pagan Christianity . Pagan klingar inte speciellt muntert, men uppsåtet med boken är betydligt seriösare och intressantare än att kritisera och avfärda. Ingen kan väl förneka att det i svensk kristenhet pågår ett sökande efter att forma en kyrka och göra dess yttre klädnad, förpackningen relevant för samtiden (...utgår ifrån att innehållet är det klassiska enda eviga sanna evangelium) Kommer det att lyckas, det beror på vad det är för litteratur som inspirerar och formar detta sökande. Eller kanske det är så att det inte finns så mycket att diskutera utan använda det som faktiskt finns i kyrkans värld, gå från ord till handling - då kan Peter Kreeft bok Christianity for Pagans inspirera.
Pascal var en briljant man - en stor vetenskapsman som gjorde stora arbeten i fysik och matematik, samt en uppfinnare - som Kreeft tror var tre århundraden före sin tid. Hans apologetik som finns i hans Pensées är idealiska för den moderna, sofistikerade skeptiker.....
-
Skickar med en länk på ett litet joke, ett skämt, lite komiskt om det nu är så komiskt med det man gör med Pagan Christianity boken, ingen behöver kanske titta på det - det kan tolkas fel, men när jag har sagt a, så får det även bli b se, ett bokbål
10 maj 2010
Jesus och samtiden - Jim Wallis kommer till staden.......
-
Till helgen samlas Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan till konferens, vad som tilldrar sig mitt intresse är att Jim Wallis kommer till stan i och med detta. Jesus och samtiden är temat och då blir det naturligtvis intressant att "chefen" för Sojourners, med faith, politics and culture på sin agenda, är på plats. Att Jim Wallis varit i Sverige är kanske inget nytt, själv var jag under några år på Kristna Fredsrörelsens årskonferens - varav en i Viebäck utanför Nässjö - där Wallis var talare. Kanske någon forskarstudent i "politiskt aktivitetslära" (om det nu finns någon sådan) kan reda ut hur denna rörelse såg ut på åttiotalet och vad som finns där idag. Förenklat kan man väl säga att fredsrörelsen i svensk tappning vara i broderskapsrörelsens intressesfär under många år, en förändring och ett sökande efter förnyelse skedde i samband med annat folk i ledningen. Ronald Sider var inbjuden ett år och Jim Wallis ett annat, det var en tid av ett försöka ett bli befruktad av en historisk beprövad radikalitet där evangeliet i sig själv var den dominerande inspiratören.
Idag är jag inte helt säker på hur det förhåller sig med den saken, att klicka sig runt i cybervärlden och försöka sig på att förstå "samtiden" i Sojourners och dess förehavanden, är inte lätt och fordrar lite tid (....om det inte bara skall bli en ytliga kommentar). Mitt eget "intresse" för tro, politik och kultur bottnar i en uppväxt med både, aktivism, avangarde kultur och annat som betecknas - då som nu för vänster. Därför blir det av intresse att se hur den tilltänkta nya kyrkoordningens konferens hanterar frågorna kring "samtiden" och vad det kommer att innebära i mötet mellan svensk traditionellt kristet (samfunds) arbete och (amerikanskt) politiskt aktivitetstro. Vilket träd kommer den nya kyrkan att likna och hur kommer frukten att smaka, isåfall !?
Varje metodist, baptist eller missionare bör nog på egen hand försöka sig sätta sig in i frågorna kring vad - faith, politics and culture - innebär, innan man säger ja och amen, till allt det "nya".
Det gäller att vara förberedd på "kulturkrockarna" som säkerligen uppstår mellan tro-förnuft, radikalitet-konservatism, parlamentarisk - utom parlamentarisk, blå mjölk - röd mjölk, coca cola - cuba cola och många, många andra konkreta frågor .........
Fotnot: Läs Jim Wallis och vänners egen blog - God´s Politics
04 maj 2010
John Piper - går naturligtvis inte att kopiera ....
John Piper, predikant och mycket, mycket mer i en och samma person är spännande på många sätt bland annat för sin poetiska sida med storydikter. Här ovan tar han till hela arsenalen av uttryck för att komma till tals med självaste, Obama. Det är valår här i landet och en och annan man eller kvinna kan säkert inspireras av Pipers sätt att använda "media" till att tala i viktiga frågor, kanske även en och annan så kallad tankesmedja likaså. Piper fångar man inte in så lätt i en fålla, någon skulle säkert försöka med - kalvinistbaptistisk, vad nu detta är ....!?
ett exempel på storydikt - Job, part 1
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)