Tisdag kväll cirka 19:10 - fullfart med bil och gamle Adrian på krokiga "Täbyvägen" till vinterförvaring i Torpladan, för att ommöjligt hinna hem till programmet Existens i den svenska televisionen som rullar igång 20:00. Temat för kvällen skall vara medicin eller mirakel bl.a. skall en "helare" Linda (Bergling) och församlingen Arkens arbete speglas. Klockan 20.11 sätter jag mig framför apparaten, det blir mest små bildsnuttar och fragment. Vi ser programledaren Barsk i rutan (Anna Lindman Barsk) kliva runt i lokalerna. Ett litet kort porträtterande av en kvinna, Solweig som berättar om sina erfarenheter att bli helad. Några lustiga bilder med en berättarröst om 1800-talets helande kändis skrothandlare Fredrik August Boltzius. Sedan klipps det vanlig ordning in i några kritiska röster, en yngre organiserad gudsförnekare - Jesper Jerkert som förklarar på vetenskaplig grund att det inte alls kan finnas helande utan att det är placeboeffekten, till och med den skicklige hjärnforskaren professor Martin Ingvars är inne på den lite triviala orsaken "sockerpillret". Tänk vad vad vetenskaplig klokhet kan förklara - sockerpiller. Märkligt att dessa bildade herrar kan tro på ett ynka litet piller
Sedan kommer några minuter med gamla obegripliga filmsnuttar till berättarröst. Till sist får Diakonias afrikasekreterare Ulf Richardsson analysera det andliga karismatiska klimatet i Afrika. Det blev således mycket vetenskapsröster och lite vetskap om helande och mirakler - men någonting annat hade jag knappast förväntat mig av Existensredaktion. Nej för att få riktig vetskap får man söka sig till andra "kanaler" - kanske någon som varit på plats och med egna ögon sett ett "mirakel", för sådana finns det trots allt gott om, - tro det eller ej.
Ett sockerpillret kan möjligen ge lite energi till att få kraft för att trycka på fjärrkontrollen - inte mer.
6 kommentarer:
Thats Right!!!!
Såg också programmet men tyvärr inte i sin helhet heller.....
De är synd att de inte är så positiva som vi "kristna" är om helande.... tyvärr ser de bara på helande utifrån fel perspektiv. Vi "kristna" ser det i det andliga perspektivet(oftast).
Kommer du på onsdag till Dukat Bord??
/Markus
Yes, Markus !
Såg på annan plats flera inlägg där många tyckte att Linda Bergling var helt fantastisk i sitt korta "inlägg". Det blev tydligen någoting bra som kom ut ur televisionsapparaten, trots all "kritik" som redaktionen kände sig manad att spegla i programmet!?
Kanske Kanal 10 tar sig in i marknätet om några år - då kan man välja bort en och annan kanal i utbudet.
Vill du veta mer (mer än du kanske vill veta?) om hur det faktiskt förhöll sig ute hos Boltzius, rekommenderas boken "Boltzianismen" av Emil Thorelius (1888). B. menade väl, han var godhjärtad (fast enfaldig & bokstavstroende fanatiker), men du milde om det blev fel.
Tack för tipset, skall hålla utkick efter boken....
Du läser nog in lite mer i raderna än vad jag försöker berätta. "Boltzianismen" är inget som jag saluför vare sig i gammal eller modern tappning. Jag försöker bara beskriva med några korta ord hur den svenska televisionen och dess existensredaktionen har en förmåga att "nedvärdera" personer och företeelser med med svarta, suddiga och lusiga bilder (även skrothandlare B.)
Det där om att veta mera....
F A Boltzius som seriefigur håller David Liljemark på med - citat:
"Men projektet är inte klart i och med att serien blir klar, när det samlas i bokform ska det till ett rejält appendix om verklighetsbakgrunden, källor, utvikningar, allsköns bildmaterial. I bästa fall är jag klar om ett år" han recenserar dessutom Dr Thorelius bok med orden "Emil Thorelius som en tapper riddare för vett och sans, även om denne prästson dock inte var någon ateist, till skillnad från mig själv. Hans bok är ganska illa sedd i andra Boltzius-biografier, som är skrivna ur mer eller mindre tok-kristen vinkel som tror på helbrägdagörelse genom tro.
Kanske något för Din bokhylla, isåfall........
Högst densamme här...
Jag tolkade för min del inte journalfilmerna som avsedda att vara "lustiga" eller "nedvärdera", utan inlagda för att ge samtidsfärg, så gott det gick (så mkt att välja bland från sent 1800-tal fanns nog inte). Kan dock ge dig rätt principiellt sett, att tv-mediet som sådant är tämligen tacksamt för mer eller mindre "manipulativa effekter".
/DL
Tack !
Bara något om "lustig" - lustig använde jag inte om dessa bilder med syftning på "rolig" eller "skratt" utan lustig i bemärkelsen de passar inte in i i contexten/sammanhanget. Programmet i veckan som handlade bl.a om pingströrelsen blev det lustigt igen. Här var det bilder på - OBS! pingviner och några flummiga sitarspelande hippies - "lustigt" och till och med obegripligt. Var det "pingstvännernas ungdomsläger" från 1968, eller vad försökte
redaktionen i Umeå att beskriva ?? Uppenbarligen har ingen gått någon 5 poängskurs i bildhantering !?
Skicka en kommentar