09 februari 2008

"Religionens återkomst" - Abraham, Isak och Jakobs Gud !????




Emellanåt tar jag mig en tur till någon av stadens bibliotek och dess läsesalong. Att bläddra i tidskrifter för att bekanta sig med innehållet är en trevlig stund. Axess landets bästa idétidskrift som någon sagt....har jag följt och bläddrat i under några år. (och även läst webbaserat) När jag hittade en liten lapp om att man kunde få tre provnummer av Axess hem i brevlådan för endast 39:- blev det i november en självklarhet att "prova" Axess även i hemmiljö.
Nummer 1-2008 som kom i brevlådan i veckan har "Religionens återkomst" som tema. Roger Scrutons artikel "Gud bidar sin tid..." med brödtexten "Dagens ateistiska missionärer är innerst inne medvetna om att deras knäfall inför vetenskapen inte gör universum mindre mysteriöst. De negligerar att religionen tillhandahäller en teologisk infrastruktur som håller begreppen om det heliga och transcendentala på plats". Är mycket läsvärd - trots alla "Dawkinsdiskussioner" det senaste halvåret - där Scruton nagelfar Richard Dawkins och gossarna kring honom på ett respektabelt sätt - vilket är viktigt i sammanhanget.
Någonting annat intressant (intressantare !?) är en liten artikel med rubriken Jesus lever! - i Latinamerika. Maria Pettersson skriver ganska så rakt på sak om att hundratusentals latinamerikaner gått med i evangeliska kyrkor och idag beräknas cirka 40 procent av världens frireligiösa kyrkor finnas där. Liksom man aldrig skall vara svepande i sin eventuell kritik så är det även viktigt inte heller svepande i det "positiva"heller utan vara konkret. Så är Pettersson då hon skriver bl.a. ...."de flesta människor har gått med i Brasilien (orsak, Diante do Trono...? se blogginslag nedan) där bland annat Iglesia Centro Cristiano rapporterar att har hållit mer än 9 000 dop sedan milliennieskiftet"
I ärlighetens namn måste man ge lite kredit åt Friedrich Nietzsche som med sin tes om "Gud är död" alrig menade Abraham, Isak och Jakobs Gud utan gav uttryck för att den institualiserade kyrkotron med alla högtidligt tal och snårig kyrkopolitik - att denna inte hade någon framtid utan var "död" - studera Friedrich Nietzsche så kommer tycker iallafall jag att det är detta saken gäller....!?
Läs Axess och begrunda i läsesal eller i hemmiljö (Latinamerika artikeln finns bara i papperformat)

Axess och Roger Scruton http://www.axess.se/web/main.nsf/0/9EE9E68B746868B6C12573E500368D91

Ett tips - klicka upp YouTube nedan................då förstår man bredden, höjden, djupet i "väckelsen" i Latinamerika.

Inga kommentarer: