10 oktober 2008

Gamle Darwin är väl inget rektorsalternativ - på Lunds universitet ?


Bilder: Lukas evangeliet - Universitetets emblem - Gamle Darwin

Utnämningen av Per Eriksson till ny rektor har skapat problem och fått sju lärare vid naturvetenskapliga fakulteten att bli frustrarade, dessa har nu avkrävt en redovisning om Eriksson verkligen är fullvärdig och lämplig att leda detta anrika universitet.
Problemet för dessa sju är att Per Eriksson har en frikyrklig prägel över sitt liv, en pingstvän för att tala tydligt. Att vara troende av denna "typ" och samtidigt en rektor och ansvarig för en vetenskaplig akademi skulle då vara en mer eller mindre omöjlighet. En del tycks leva kvar i den gamla föreställningsvärlden att tro och vetande är varandras motsatser. Okunnighet är vad jag kallar detta. Hur man förhåller sig till stamcellsforskning och inställning till homosexualitet behöver rimligtvis inte målas i svart eller vitt. Nu har blivande rektorn (?) publicerat ett öppet brev på universitetets hemsida. Där kan man läsa att hans värderingar inte är speciellt udda, han har dessutom under senare år varit generaldirektör för Vinnova, en statlig myndighet under näringsdepartementet och har cirka 200 medarbetare och en årsbudget på cirka 2 miljarder kronor till sitt förfogande. Vinnovas "specialité" är innovationer kopplade till forskning och utveckling – det vill säga nyskapande, framgångsrika produkter, tjänster eller processer med vetenskaplig bas. Deras uppgift är att finansiera den behovsmotiverade forskningen som ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett välmående samhälle behöver...... Har han varit chef DÄR under är flera år det nästintill föraktfullt (och kränkande) att börja ifrågasätta lämpligheten för denna tjänst. Okunnigheten tycks vara stor på fakultet om vad en "pingstvän" är och vad "pingstvänner" består av. Detta kan man råda bot på genom kunskap och upplysning. Därför hoppas jag att några bibelspridande skåningar delar ut Lukasevangeliet till alla på Lunds universitet. Genom detta litteraturstudium av doktor Lukas (en tidig pingstvän - alla kanske inte har hörttalas om det där med "pingsten") texter kan man utläsa att Erikssons tro vilar på fast mark och inte lösa sanden. Lukas gjorde en alldeles egen grundlig "utredning" och efterforskning - från "their source", om vad som hade skett - om där den stora den händelsen, den med Jesus. Lukas gjorde en alldeles egen παρακολονθέω som även betyder efterföljelse. Eller kanske en källkritisk studie om uttrycket tillåts.
Citat: "....efter att grundligt ha satt mig in i allt ända från början har jag nu också beslutat mig i rätt ordning skriva ner det för dig (Theofilus, en brevvän) för att du skall förstå att de upplysningar du har fått är tillförlitliga."
Att Lunds universitet har utnämnt en rektor med denna kompetens och en religiös bakgrund som vilar på bl.a. Lukas vittnesbörd texter är bara att gratulera.
Pingstvänstroende akademiker (även andra av annan konfession) stå upp och res på Er för ni behövs i denna värld, mer än någonsin - för Gamle Darwin är väl inget rektorsalternativ?

Inga kommentarer: