31 januari 2009

Krigets filosofi i filosofernas krig


Ludwig Wittgenstein - Bertrand Russell
-----------------------------------------------------------------
Filosofi och krig - är det två begrepp som överhuvud taget hör samman, som kan sättas i relation till varandra? handlar inte filosofin om förnuftets makt, kriget om våldets?
Denna fråga ställer Svante Nordin i sin bok "Filosofernas krig", Nya Doxa 1997. Denna bok brukar jag "bläddra" i varje år i samband med den årliga påminnelsen om Förintelsen i januari. (....denna påminnelse är viktig och riktig att göra, tack televisionen och radio för många "starka" inslag - även iår). Mitt intresse handlar egentligen inte om vare sig Wittgenstein eller Russell, även om det gör det, på ett sätt - utan vad var det för klimat under åren 1914-1918 som möjliggjorde en grogrund för brunskjortor. Här får man följa den tidens intellektuella och se hur de tänkte och hur de valde att agera, det är många namn som passera revy i boken. Förenklat kan man säga att engelske Mr Russell utvecklade en egen pacifism och hans lärjunge Wittgenstein valde att bli frivillig i krigets Österrike-Ungern .....
Vad kan man läsa av i detta, kanske att förnuftet i alltid uppträder förnuftigt. Hör här "....visserligen fann han nationella krig, sådant som det hans fosterland just utkämpade, förkastliga. Men krig vars resultat blev en vinning i fråga om civilisationen menade Russell kunna fättfärdigas........."
Frågan som då uppkommer (inte i boken men här och nu) finns det rättfärdiga krig !?

Den frågeställningen har Pelle Poluha i sin Magisteruppsats i politologi försökt formulera, diskuter och svara på (Det rättfärdiga kriget och dess kritiker - Tre moraliska perspektiv på krig)
http://basun.poluha.se/articles/justwar.htm#_Toc40946745

Intressant och god läsning i februari

Inga kommentarer: