03 april 2010

The Scapegoat - Syndabocken


The Scapegoat, William Holman Hunt,
oil on canvas - 87 cm x 139.8 cm

Att måla exv. försoningen är naturligtvis omöjligt på annat sätt än i "bilder", Holman Hunt (1827-1910) har tilldragit sig min uppmärksamhet tidigare och hans försök att avbilda - det religiösa. Man kan säga mycket om Hunt och "det prerafaelitiska sällskapet", men det har andra redan gjort betydligt bättre än en amateur som jag - över deras måleri. Riktar in med på tavlan ovan, som en liten kulturell betraktelse i påsktid. Hunt målade denna något större duk under en vistelse i det heliga landet, han fick idén till motivet när han studerade Talmud.
På försoningsdagen blev en get utdrivet ur templet med ett rött stycke kläde på huvudet, bärande med sig synder i församlingen. Hunt ansåg att gamla testamentets syndabock var en förebild av nya testamentets Kristus, vars lidande och död på samma sätt bortfaller människans synder. Intressant med dessa två inskriptioner på ramen, ovan Jes 53:4 Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad, nedan 3 Mos 16:22 Så skall bocken bära alla deras missgärningar på sig ut i vildmarken; man skall släppa bocken ute i öknen.
Ett modernt ställföreträdande exempel för att försöka att komma påskens drama nära - Guds ställföreträdande uppgift - är den polske franciskanermunken Maximilian Kolbe som tog en annans plats i koncentrationslägret Auschwitz. När den dagliga förnedrande uppställningen på gårdsplan, några fångar blev uttagna till avrättning (slumpvist genomföras för att avskräcka) blev och en av dessa skrek att han var gift och hade barn, steg fader Kolbe fram och frågade om han fick ta mannes plats. Hans erbjudande accepterades av lägerledningen och han hamnade i en källarhåla där han lämnades att dö av svält.

Fotnot: Maximilian Kolbe dog i Auschwitz - 14 Augusti 1941, jag har dessutom själv besökt Auschwitz, 2005, har Du möjlighet så prioritera, res dit före London, Elfenbenskusten eller Thailand - eller vad som kan tänkas tilldra sig intresse, gör det !!!



Inga kommentarer: