02 augusti 2010

"Praying for Christhopher Hitchens"


Christopher Hitchens

Läst först i förra veckan att Christopher Hitchens drabbats av cancer of the esophagus / cancer i matstrupen. Med kort varsel har han ställt in många uppdrag (...från juni/juli). En redaktör - David Brog - där jag läste detta, skriver att .....
“When I heard the sad news that Christopher Hitchens had been diagnosed with esophageal cancer, I did what I typically do upon learning of someone’s illness: I said a silent prayer for his recovery. Call it habit, hope, or faith — but this is what I do. While I could not disagree more with this fierce critic of the Judeo-Christian tradition, I also recognize that Hitchens is not a bad man. He’s never employed or condoned violence in furtherance of his atheism. I can wish for him physical health and personal happiness even while I fight with everything I’ve got against what he stands for. Our hearts should be big enough to rise above the petty"
Uppenbart någonting seriöst, trovärdigt att med rätt uppsåt göra det som är den troendes kallelse, plikt, kalla det vad som helst. Det kan ju annars kanske uppfattas som lite "provocerande" att en kristen drar igång med förbön utan att vederbörande gett signaler om att denne önskar blanda in Gud och troende i sjukdomsprocessen. Jag gillar berättelsen om Kornelius, en "from man, som fruktade Gud tillika med hela sitt hus ......och bad alltid till Gud" Gud har inte anseende till person och vilket folk han än må tillhöra kan vi läsa av texten när han får besök av självaset Petrus. Det kan verka långsök och till och med felaktigt att applicera denna berättelse på en person som uppenbarligen (hittills) mest ägnat sig åt att kritisera och påtala att religion är våldsam, irrationell, intolerant. Vänta lite, vad jag tagit fasta på är Petrus kallelse att göra ett hembesök hos Kornelius (...något han Petrus inte skulle ha gjort utan "uppenbarelse") och där få möjlighet att lyssna in hans behov och fylla dessa med att betjäna. Min bön och utmaning ligger i att Christopher Hitchens skall få "hembesök" av någon som kan kliva in i hans sfär inte först och främst för att diskutera och "berätta om sanningen". Blir ingen insläpp kan man alltid lägga ett visitkort i brevlådan om att man varit där. Kommer att tänka på den nuvarande presidenten i Nicaragua, sandinisternas Daniel Ortega, jag tror det var på nittiotalet som kallade till sig en (känd) helandeevangelist isamband med sin egen sjukdom - cancer. (Källmaterialet går säkert att finna då jag iallafall kan visa på en bild från detta möte om så önskas). Ortega comeback i presidentämbetet under senare år talar för att någonting måste inträffat i - sjukdomsförloppet. Äras den som äras bör .........!!
Summering: Ingen bör frukta att gå utanför lägret och söka upp människor med stora eller små
frågor, livsöden eller vad det kan vara och fylla dessa

2 kommentarer:

Per Ewert sa...

Du har ett gott hjärta! Tänk om detta onda kunde vända även Hitchens hjärta till det goda istället för bara angrepp och anklagelser.

block och penna tycker att...... sa...

En liten tanke med mitt "engagemang", även en välkänd journalist, typ Hitchens, med många strängar på sin lyra, funderar säkerligen mer över vad som är där uppe än vad som är här nere - i en tid som denna. Att jag kan vara med och förändra så att hans tema "god is not Great", börjar tappa aktualitet och innehåll - är värt besväret.
Vi behöver kanske flytta fram eller möjligen flytta upp vår position (...ännu mer)- det där med världens ljus (Matt 5:14)

Tack Per för att Du är en som redan finns i stad på berget och därifrån verkar....!!