11 december 2010

Vad döljer sig bakom luckan...!?


Rådhuset Örebro - världens största adventskalender?

För några år sedan gjorde jag en alldeles egen adventskalender - kanske inte helt unikt - men det unika var att det "satt" en jobbarkompis i varje lucka (...kalendern satt i lunchrummet). En av världens absolut största adventskalender "sitter" på Rådhuset i Örebro, uppmärksammad till och med utanför kommun. Gamla stan i vår huvudstad är nästan snäppet häftigare med en levande kalender för sjätte året i rad, den öppnas varje dag kl 18.15.
Kalendern på Stortorget i min egen stad har tema gränslös "konstnärerna får utrymme att jobba helt fritt inom temat och publiken har möjlighet att bedöma hur konstnärerna har tolkat temat. Det ger en dynamik som förhöjer julkalenderns attraktionskraft" vidare "gränslös är ett tema som ger en mängd associationer och infallsvinklar, man kan tolka gränslös kärlek och rymdens gränslöshet, till exempel. eller varför inte gränslös som motsats till människans förmåga att sätta gränser eller bygga murar"
Min egen kalender är knappast föredömlig om man skall diskutera vad som bör finnas bakom luckan om det nu är en adventskalender och inget annat. Advent i betydelsen adventus (Domini) eller (Herrens) ankomst har i vår egen tid blivit allehanda egna subjektiva, triviala tolkade "bilder" - på duk eller i tal.
Det intressanta med våra moderna kalendrar på husfasader är att ta del av "innehållet" och titta in i dessa "världar" och försöka tillägna sig vad det är som dessa - kulturarbetare - "lägger i" och förväntar sig skall komma - i adventstid.
-------------------------------------------------------
ett exempel från Rådhusluckorna


Lucka 8
Jupiter, Callisto och 2 ljusfenomen

"Min målning som representerar lucka nr 8 är indelad i 24 rektanglar som ligger som ett rutmönster över en glimrande guldyta, lika antalet luckor som det finns i en adventskalender. 8 av dessa rektanglar är röda och står för lucka nr 8. I fyra rektanglar har jag målat planeter och ljusfenomen som får symbolisera det omätbara och gränslösa universum"
Karin Ögren


Inga kommentarer: