25 april 2012

Före och efter William Lane Craigs besök ......

Professor Tapio Puolimatka i finländsk TV












William Lane Craigs besök i Sverige nyligen föregicks av ett besök i Finland. Lite nyfiken över hur "finnarna" tog emot honom har jag bläddrat lite i digitala texter från broderlandet i öster. Sedan tidigare vet jag att det finns ett stort engagemang, intresse och kunnade i frågor rörande apologetik. (lite kuriosa: Jag har en Francis Schaeffer bok på finska). Utan att fördjupa mig alltför mycket så hittade jag förutom Mr Lane Craigs namn, även finländske dubbeldoktorn - Professor Tapio Puolimatkas namn.
citat från Kyrkpressen 16 april 2012

"Den talare som gav mig personligen mest var dock den finländske professorn Tapio Puolimatka. Han har doktorerat både i pedagogik och filosofi samt skrivit en rad böcker som berör apologetiken. Denne man är ödmjuk och stillsam, ja nästan blyg. Men hans intellekt är skarpt som en rakkniv och han är oerhört beläst. Han har blivit mycket smutskastad för att han säger sådant som man inte får säga idag. Exempelvis påstår han att den kristna tron ingalunda är något hinder för vetenskaplig forskning, utan tvärtom dess förutsättning. "Vetenskapen har uppkommit i ljuset av Kristus", säger han bland annat. Tanken bakom är ju den att den som tror på en skapare väntar sig att finna lagbundenhet och ordning vilket motiverar mera till forskning än om man tror att allting bara är ett resultat av slumpen.

Puolimatka citerade bland andra den franske filosofen Jacques Ellul, som menar att dagens sekulariserade människa bygger sitt liv på fyra (obevisade) antaganden:

1. Människolivets mening är att finna lycka.
2. Människan är av naturen god.
3. Historien innebär ständigt framåtskridande.
4. Allt är materia.

Bibeln omkullkastar mer eller mindre alla dessa antaganden. Istället får vi någonting betydligt mera hållbart och värdefullt, en personlig relation till Kristus, som kan förlåta oss som inte är goda och som skänker en mening åt livet också då det känns tungt och svårt.

Hallå, typ , alltså .....detta låtar nästan för bra, kan en nordisk professor vara så "klarsynt" och djärv, tydligen. Vi svenskar bör lägg Tapio Puolimatkas namn på minnet. Att Lane Craig har inspirerat många nordbor är uppenbart, men Puolimatka bör höra till samma "sällskap"......Kristna ungdomar kan drömma om både det ena och andra - hockeyproffs i NHL, datakille hos Microsoft, kanske vi snart får höra även, apologet och filosofiprofessor på något svenskt universitet.............!?

HÄR finns en härlig artikel (svenska) som även finns i tidskriften Theofilos 1-2011
 

Inga kommentarer: