01 maj 2007

Första maj - en arbetets dag

Om jag skall summera min egen dag idag, så får det bli att det varit en arbetets dag. Jag har faktiskt tillbringat större delen av denna lediga och röda dag bland hallonbuskar och i trådgårdslandet. Jag är självklart medveten om
att när första maj blev en röd dag var väl inte tanken att man skulle "jobba". Men det har jag ju gjort och jag tyckte att det passade bra på denna arbetarnas dag. Förresten vilka vill kalla sig "arbetare" idag. Knappast några. Jag har jag "gått med i" några första maj tåg tidigare, under sjuttiotalet. Nu tycks man inte gå i några tåg utan det blir mera ett "stående" framför en talarstol på något torg, där någon socialist som tidigare hade makten för ett halvår sedan (men nu inte har det) passar på att tala om hur borgarna borde regera (kanske även reagera). Kanske lite lustigt, när man HAR makten tycks det vara svårt att genomföra reformerna, när man sedan INTE har makten så kräver man att den "sittande" alliansen skall föra deras politik........Det där att första maj inte har någon kyrklig karaktär är trist men själv hade jag iallafall lite av kyrklig karaktär där bland hallonbuskarna då jag tänkte på hur otroligt
fantastiskt stort det är att "bakom" alla dessa buskar och allt annat i naturen finns det en enda STOR TANKE.

Lite historik och kuriosa....

Citat: Den Internationella arbetarkongressen beslutade 1889 att första maj skulle vara arbetarnas dag i hela världen, en internationell dag för arbetardemonstrationer. I Sverige blev dagen en allmän (borgerlig) helgdag 1938 och allmän flaggdag, Sveriges enda "helgdag" utan kyrklig karaktär.
Notera b-o-r-g-e-r-l-i-g helgdag (min anm.)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hallo Roffe och välkommen till bloggarnas värld.

En liten fundering jag fick när jag läste var detta med distinktionen mellan borgerlig och kristen helgdag. Enligt helgonkalendern är denna dag en av Josefs dagar, han som var adoptiv och fosterfar till allas vår Herre. Josef är skyddshelgon till alla arbetare och vördas särskilt denna dag. Att det finns en koppling mellan arbetarnas första maj och kristen kultur går nog att påvisa, frågan är ju snarare om det finns ett direkt samband.

Vad tror du?

MVH

Anonym sa...

välkommen Rolf kör hårt. anser du föresten att det går att ha S.E. Liedman, Platon och Ek Ulfman i samma bokhylla.

Hanna Östlund sa...

Tja pappa!
Snyggt jobb i hallonbusken. Kanske man bör fråga dej om lov innan man tar några hallon i år?

Anonym sa...

Bäste Rolf - det är inte hållbart i längden att driva en blogg där Du inte svarar på dina läsares frågor. Tänk på det.

block och penna tycker att...... sa...

Visst skall man svara alla som så begär dettta.
...samtidig må alla hålla klart att - en blogg - är en "dagbok" med en och annan reflektion ur vardagen. Eller varför inte en krönika eller ett litet kåseri - en blogg måste få förbli lite personlig och utan fullständiga uttömmande tankar. Att sedan en och annan rad kan orsaka "diskussion" är väl i och för sig inget dramatiskt.
Frågorna som aktualiserats i detta fall kommer naturligtvis att beröras men inte i någon "kommentar" utan invävda i någon framtida vardaglig händelse - vecka 22 eller 33 är svårt att säga (skriva).
Att prioritera eftertänksamhet men med bristfälliga utsagor före snabba (rätta) svar och kommentarer är något som jag föredrar i eget och även andras skrivande.

R.Ö.

Anonym sa...

din blogg har fått en läsare mindre.

block och penna tycker att...... sa...

Den jag önskar nå med dessa rader har tydligen just slutat att läsa på denna blogg eller som anonym skriver ...."din blogg har fått en läsare mindre."

Orsaken kan vara inlägget av samme anonym (?) person några dagar tidigare...... "det är inte hållbart i längden att driva en blogg där Du inte svarar på dina läsares frågor".
Alla som är i samma tvivelsmål och snart ökar skaran av f.d. block och penna läsare uppmanas (åter) att läsa min egen kommentar.....

Förblir oklarheten, får jag be vederbörande om ursäkt för att jag gjort någon ledsen - trots min förklaring tidigar om att det är "texter" på gång.....som tar tag i andras frågor och funderingar, men att det tar tid - det måste väl vara mer intressant att vänta på ett vettigt svar än en enda lång monolog som tillkommit i all hast !?

Bloggande är inte en heltids sysselsättning som gör att man släpper sked och gaffel, överger disken och lämnar allt för att skriva på sin blogg....

R.Ö.