24 maj 2007

Principen om sådd och skörd - del 1

Denna dag har varit en "såddens dag" - fröpåsarna som inhandlades i början på maj - har nu tömts på sitt innehåll i några riktigt små raka fåror. Principen om sådd och skörd är alltid trevligt att studera - detta kan man göra på två sätt. Ett - läsa i någon lämplig botanisk bok om hur det fungerar - och kanske inte bli så mycket klokare av detta. Två - köpa några billiga fröpåsar till den lilla jordlott och använda den som "pratikplats". Först behöver man bearbeta jorden - få den goda jorden att vakna upp efter månader av vila. Skaka ur fröna på lämpligt avstånd, dölja dessa för den egna blicken, vattna och lita på att allt är i sin ordning.
Allt tvivel på myllans näringshalt, påsarnas innehåll och om dillen och persiljan verkligen kommer att rota sig och växa till - allt sådant måste man (ha) övervunnit och lagt bakom sig innan denna dag. Nu gäller det att under de följande två veckorna hålla sig borta från jorden - iallafall borta med fingrarna. Nåde den som som börjar krafsa i ytskicktet för att kontrollera hur det går....detta förstör garanterat HELA skörden. Nej, nu behövs verkligen att man "plockar fram" karaktärsdragen i sin fullhet (tålamod, mildhet, godhet...) annars blir det ett enda stort botaniskt fiasko av alltihop.....
Att gå i väntanstider och fundera på om det skall komma upp något grönt är inte alltid lätt att hantera - det får bli gräsklippning, plocka pinnar och jaga iväg skator iställt. Får väl anledning att reportera när det första squash "stråt" kommer upp.........("Cucurbita pepo L." som det står i böckerna (och på fröpåsen)

Foto: Fröpåsar scannade av Rolf Östlund

Inga kommentarer: