22 augusti 2007

Det kan låta märkvärdigt - men här är 90-talets bästa CD

Att recensera och tala om en skiva som producerades 1995 kan verka lite senfärdigt - men låt mig få ta allt från början......
Att läsa det som står med liten finstil i avtal, kontrakt och andra texter är oerhört viktigt. Det gäller att när man skriver under och sätter sin namnteckning på någonting inte skriver under på annat än som man trodde avtalet gällde. Samma sak är det i CD konvolut det är alltid givande och bra att läsa dessa riktigt småaktiga rader som förekommer på en och annan skiva. Ett exempel är Kevin Prosch skivor som har mycket trevlig information om man tar sig tid att läsa - den där lilla texten.
Det är där jag har sett Harry Brownings namn och "storhet" dyka upp för första gången. "Special thanks to.....Harry Browning - for your great music and inspiration" På annat album "Best of the best". Dessa rader kan få vilken musiksökare som helst att börja leta. Lite sökande under åren har inte givit något napp på annat sätt än att det fanns några vinyl skivor från 80-talet och denna "One More Mile" från 1995. En tysk gosse hade ett begagnat exemplar i ägo, detta var innan euro och internet hade slagit igenom helt så det blev bara krångel och ingen affär - då. Hitta sedan en kassett i en svensk reaback för 5-6 år sedan "Prayers & Promises: For The Building Of The Wall. Kevin Prosch rader besannades, musiken och innehållet var faktiskt riktigt bra. För två veckor kom ett alldeles eget exemplar av Brownings skiva i brevlådan efter lite letande och ett s.k. napp.
Att Browning inte är någon "artist" som flänger runt 250 dagar om året är uppenbart här har vi att göra med en enkel mogen kille som tycks mera leva ett "Normal Christan Life" (boktitel från en Watchman Nee bok) och spela in en skiva var tioende år eller när materialet tillåter (?)
Jag är alltid försiktig med etiketter men om man säger att stilen är gospel med en stor portion genuin gitarr blues så har jag nog kommit nära. 15 låtar varav två är över 7 minuter och fyra över fyra minuter så man kan säga att det är mycket för pengarna. Titel spåret "One More Time" på 7:05 och då hinner Browning och kompani uppmunta oss att kliva vidare, en riktig bluesgospel eller gospelblues som står sig även 12 år senare. Tänk vad kärlek kan göra i "What Love Can Do" även när man är "nere" - men det är ju då man är i mest "behov" av "..."and look see just what His love can do - for you" för att citer Browning.
Tänk vad mycket spännande musik det ändå finns - under ytan och bortom allfartsvägen

Fotnot: skivan är out of print men kan hittas via
http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B0002DQTWI/ref=dp_olp_2/104-5555230-0926336


Browning/Wallace
"One More Mile"
Blueboy Records BB12341
Producerad 1995
Front Cover "A Pair of Shoes"
Vincent van Gogh

Inga kommentarer: