02 november 2007

Var är alla helgon - eller finns det bara ett helgon, Helgonet !?

En lite fundering som funnits inför denna helg är tanken om - var alla helgon är, finns det några överhuvudtaget och isåfall vilken dag är deras. Att försöka reda ut detta om "Allhelgonadagen" eller "Alla Helgons dag" är inte alltid så lätt.
Helgon, helighet..... är för en modern människa av idag uttryck som saknar relevans - eller? Kanske det är typiskt svenskt att inte riktigt, riktigt veta vad som gäller (..man får inte gå mot röd gubbe, men om inget fordon kommer så får man gå eller det där med soft gun - som man får man köpa men inte använda !?)
Ta först det här med dag - Alla Helgons dag är alltid en lördag som infaller i slutet på oktober eller som i år lördagen den 3 november. Allhelgonadagen är alltid torsdagen i veckan. Att två dagar, en vardag och en helgdag (lördag) konkurrerar om uppmärksamhet- är märkligt. I Polen så är den "riktiga" dagen torsdag, med massor med folk i kyrkorna och med massor med folk vid sina nära och käras gravplatser. Detta om dag, nu något lite känsligare - om någon kan vara ett helgon eller om det finns något heligt. Att bli ett helgon är inte lätt, att bli saligförklarad eller helgonförklarad (två ting) tar ibland decennier av bli kanoniserad - själv har jag respekt för dena katolsk och ortodox tradition, men lämnar helgon begreppet här.
Då är helighet eller det heliga betydligt intressantare - om detta finns det klarhet över om uttrycket tillåts. Kononiserade texter (Bibeln) har en hel del att berätta om.....helig dag, helig sammankonst, heligt namn, att hålla något helig och till och med .....att vara helig.
Varför det förkunnas lite om detta i våra kyrkor, kapell eller sommarlador kan bero på att "heligt" låter exklusivt och inte speciellt folkligt - liksom lite utvalt och inte speciellt jämställt (alla kan väl inte vara helgon?).
Men det är faktiskt folkligare - i allafall i min egen kyrkotradition - och enlkare än vid första tanken. "Helig" blir man genom rättfärdiggörelse - fritt och för intet - även om det kostar allt som man säger..... det handlar först och främst inte om "gå kyrkan" utan att mer att bli en dela av kyrkan - de heligas samfund för att tala med luthersk språkdräkt.
Kanske någon kan själv fördjupa sig i ett brev från Paulus t.ex. denna text....."till Guds församling i Korinth, till dem som helgats genom Kristus Jesus och kallats att vara heliga tillsammans med alla dem på varje plats som åkallar vår herre Jesu Kristi namn, deras och vår herre..."

Med önskan om klarhet över vad helgon och helighet är
- en Alla Helgons helg som denna



2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du Rolf… du önskade kommentarer i ett tidigare inlägg…

Du skriver att det här med helighet finns det mer klarhet över än angående existensen av helgon. Men då utgår du ju ifrån din tolkning av bibeln, bibeln vilken endast anses helig därför att kyrkan erkänt den som helig. Vad är det för skillnad på helgonen, även dem har ju kyrkan erkänt som heliga?

Vari ligger skillnaden?

Och för att dra det ett snäpp till; Guds Ord kom till oss som en person inte som en bok. Vore det inte också därför mer enligt den ordningen att Gud låter sig inkarneras i personer istället för i bokstäver?

block och penna tycker att...... sa...

Klurig kommentar med en och annan fråga som jag "får ta till mig" och svara Dig när du skickar din e-post adress ..........