26 maj 2008

Kanske inte politiskt korrekt ......


Föredrar man en lugn och stilla tillvaro gungandes fram och tillbaka i hammocken skall man definitivt avhålla sig från att påminna om att Israel grundades för 60år sedan - 14 maj 1948. Nöjer man sig inte å ena sidan en förutsägbar a lá "Per Gahrton" kritik eller å andra sidan en lite ljusblå "israelromantik" utan vill försöka förstå hur det egentligen är med den saken.....
Det gäller att hitta källor som för att citera fänrik Stål: "Jo, därom kan jag ge besked, om herrn så vill, ty jag var med". En intressant bok från en som var med i detta pionjär och ja, trosprojekt är David Ben-Gurion (1886-1973) Han berättar om första stegen i den polska myllan till enkelhet, vision och kamp i mellanöstern innan 1948. Det är finns naturligtvis komplexitet och svårigheter i den judiskaisraeliska "frågan" men det behöver ju inte betyda att man hamnar i en massmedial politisk korrekthet. Där allt är usch och fy.
För att komplicera saken ytterligare så höll Al-Qudhafi ett tal inför arabförbundet i våras där han självkritiskt ställde raka frågor till de församlade statsöverhuvudena. "Består Palestina bara av Västbanken och Gazaremsan? Om så det är så, då betyder det att israelerna inte ockuperade dem år 1948. de lät dem vara i 20 år, så varför etadlerade inte ni en palestinsk stat?......" sa Mr Qudhafi bl.a - hela hans tal borde tålas att funderas över. Har tyvärr inte hittat något referat i exv. Aftonbladet eller Dagens Nyheter, kanske det är lite för okorrekt och att man då blir lite svarslös och vet inte vad man skall "tycka".............kanske gunga i en hammock, istället !?
Det finns mycket mer att säga t.ex. om den engelsk-judiske revolutionären författaren reseskildraren Arthur Koestler från Palestina på 20- och 30-talet intressant och detaljerad skildring , men i många stycken även med kritiska ståndpunkter om någon undrar om jag håller mig borta från sådan litteratur.............
Ett tips: Börja läs modern mellanöstern historia.....då blir radions konfliktprogram på lördagar förutsägbar fernissa och korrekt politisk ytlighet.

Inga kommentarer: