19 augusti 2008

Inget bra grävscoop i lokaltidningen !?


Det finaste en tidningsredaktion kan visa upp är hur många så kallade grävande journalister man har på redaktionen. Detta inger förtroende och någon form av garanti för att textmassan i en artikeln inte kommit till i all hast utan att den är "uppgrävd" med någon guldspade i lugn och ro. Denna journalistiska tanke om att jobbet skall skötas med varsamhet och omtanke är efterföljansvärt, men trots alla "lovord" händer det att skribenten ända sätter sig i en grävskopa för att så snabbt som möjligt försöka få med något på löpet. Då blir bara ett gräv scoop. I förra veckan läste jag en liten artikel i landets största landsortstidning Nerikes Allehanda som berörde en händelse som jag själv bevittnat inifrån, varken underifrån eller ovanifrån. Här hade man grävt fram en enda person ur Vivalla myllan som var starkt kritisk till det som jag själv var en del av. Detta är väl inget ovanligt att någon kan vara en kritisk röst i en konktet fråga. Men när en "kritisk röst" blir "kritiska röster" funderar man lite över hur det kunde bli så. Vart tog dessa personer vägen som var kritiska men som inte fick sin röst hörd - eller fanns det bara en. Denne ende person var dessutom dagen efter inte alls så glad över att det var han som var dessa "kritiska röster" för han var inte alls kritisk som artikeln gav sken av - tvärtom var han djupt ledsen för att han blev "uppgrävd" och grävscoopad som en sådan kritiker som artikeln presenterade.
Nej, att i en känslig förortsmiljö med mycket etnecitet och kulturintressen går det inte bara att köra in med en grävskopa och gräva fram första bästa (kritiska) människa, det blir inget bra resultat - var är nyansen, var är mångfalden var är den obligatoriska källkritiken, Näää, det blev bara ett grävscoop. Det blev för mycket enahanda i allehanda.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det för artikel och vad handlar den om?

block och penna tycker att...... sa...

En Nerikes Allehanda artikel publicerad fredagen 15 augusti,
med rubriken "Kritiska röster mot kristen Vivallafestival".
Vad som är mest sorgerligt i detta NA "reportage" får var och en själv bedöma. Ett - att journalisten själv inte varit på plats under festivalen, två - den på förhand fördomsfulla attityden till kristen arbete i stort eller tre - att tidningen inte brytt sig om ett genmäle. Jag får väl citera bokomslaget till Mats Ekström och Stig-Arne Nohlstedts "Journalistens etiska problem" ...mot denna bakgrund diskuterar författarna förhållandet mellan kunskapssyn etik och moral i journalistiken. Hur behandlas frågor om sanning, uppriktighet och moral i journalistiken.....
Med detta som underlag kan jag rakt på sak säga att artikeln är undermålig och helt klart inte godkänd, det är detta jag försöker blogg om.............

Anonym sa...

Okay, tack!!! Det var bara lite svårt att veta vad det hela handlade om då du inte refererade till en specifik artikel, bloggposten blev lite intetsägande. Men nu är ju det åtgärdat :)

block och penna tycker att...... sa...

Tack för Ditt läseri!

- skickade ett mail till NA:s Ulf Johansson där jag berättade lite om "festivalen" utifrån mitt eget perspektiv. Att tidningar kan göra mindre bra reportage är väl OK. Men att inte själva ta till sig "kritiken" på deras egen kritik av en faktisk händelse där det finns andra uppgifter än tidningens är inte speciellt kul och förtroendeingivande (som inte vara någon kritik enligt den som skulle ha´ kritiserat festivalen)...... .
Det är egentligen principiella journalistiska frågor jag försöker diskutera och det borde man få göra utan att gått JMK. En tidningredaktion kan möjligtvis göra en rättelse av Hasse till Lasse - dagen efter - men aldrig något mer.......den enskilde är tyvärr oftast chanslös.
Men med egen blog - så........!