25 oktober 2008

Pastor Bob, en lustig (serie)figur


Klicka på bilden för att få upp den i STÖRRE FORMAT

Har aldrig varit någon riktig storläsare av serier, Fantomen och ett och annat ex. av Stålmannen i ungdomen. Några nummer av Astrix i vuxenlivet. Annars blir det ibland Dagens Nyheter som har en pensionärs gubbe och gumma som kommenterar det daglig livet med dess händelser med charm som bara gamlingar kan göra. Ulf Lundqvists Assar figur kan vara "kul" i små portioner.....då den är "medvetet" ful och töntig.
I lokalbladet Nerikes Allehanda finns serien Ernie, ungefär var tjugonde inslag har Ernie något "religiöst" att berätta. I väntan på att någon teologiekandidat kommer till skott och skriver en avhandling om "Ernies gudsbild", får jag väl göra ett försök. I serien förekommer många lustriga karaktärer bl.a Sid, en skrupelfri lurendrejare i affärsvärldens och så Pastor Bob, en TV-evangelist. Ernies tecknare är själv ingen osympatsik obildad person utan en bildad fysiker (doktor i fysik) som hållit i pennan sedan slutet av 70-talet. Men när Pastor Bob dyker upp i serien och skall "avbildas" blir det , mer eller mindre totalt korkat obegripligt och ociviliserat. Var Bud Grace (han heter så) hämtat sin förebild är en gåta. Det tycks som han växt upp framför TV apparaten med allt för mycket tittande på realitysåpor och blandat ihop dessa med christian channel program. Ernie kan väl ta med sig herr Grace och "tittat" in i kyrkliga sammanhang och se hur det förhåller sig i verkligheten med pastorn. För den gudsbild och pastorsbild som tecknas i Ernie "vittnar" nog mer om att det är hans egen bild som tecknas och den är alldeles på tok för liten, inskränkt och overklig - en nidteckning.

Får väl skicka mitt eget ett ex. av SERIEBIBELN och skicka till Mr Grace ! Där är det inte några karikatyrer utan bara karaktärer.
God läsning önskar jag alla som tar sig tid att läsa (....ja, av SERIEBIBELN - förstås)


SERIEBIBELN, 718 sidor - inköp för cirka 125:-

2 kommentarer:

Anonym sa...

Själv tycker jag det är ganska kul. En pastor eller präst som inte kan skratta igenkännande åt dylikt har troligen dålig självinsikt. Eller, som (katoliken) Gunnel Vallquist skriver på ett ställe: ”Den kristne som inte, vid sidan av syndens tragik, kan se det rent ut sagt löjeväckande i sin situation: disproportionen mellan det oerhörda han företräder och hans egen efemära person, saknar en viktig dimension i ödmjukheten. (Komiken ökar ju mer ”representativ” hans ställning är; en påve utan självironi är snarare en parodi än en Ställföreträdare.)”

Personligen tror jag nog snarare tvärt om mot det du skriver. Den som inte på något sätt kan ta till sig och känna igen sig i den guds- och pastorsbild som Bud tecknar har en alldeles på tok för liten och inskränkt bild av verkligheten. Den som inte förstår detta med ”disproportionen”, som Gunnel skriver, saknar helt enkelt självinsikt och därmed även självironi.

Självklart kan man kritisera Bud’s serie men jag tycker din analys saknar proportionalitet, den blir teatralisk.


Allt gott,
Ruben

Anonym sa...

Ruben!

Oj, vad många, långa, svåra ord du använder det är inte så lätt att hänga med i din text. Det där med Gunnel Vallquist (tro det eller ej) jag hade prenumeration på Vår Lösen under 70-talet, ärligt talat så var den alldeles på tok för finkulturell och svår - läste artiklarna tre/fyra gånger utan att knappast begripa så mycket (...det säger säkert mer om min okunnighet och obildbarhet än om V L - kanske självinsikt ??)

Pastor Bob? Det kan låta fånigt och lite galet men jag tycker fortfarande att Mr Grace (alltför lustiga) pastorsbild är en återspegling av hans egen negativa "gudsbild". Vilken psykoterapeut, korvkiosksinnehavare, cykelhandlare eller själavårdare som har erfarenhet av att möta människor kan nog intyga i detta!?

Dina ord: "Den som inte på något sätt kan ta till sig och känna igen sig i den guds- och pastorsbild som Bud tecknar har en alldeles på tok för liten och inskränkt bild av verklighet, den som inte förstår detta med ”disproportionen” saknar helt enkelt självinsikt och därmed även självironi" - för att riktigt förstå dessa ord måste jag ta hjälp av mina bloggkompisar Rune och Ralf för att försöka förstå (......om det nu är möjligt!?)

Oj, vad långt det blev !!