16 februari 2009

Konsten att provocera .....


T-bana och polispiket

Kanske detta korta inlägg kan vara provocerande, men tanken är inte att provocera men om det mot förmodan ändå är provocerande att man tar två exempel på hur man kan provocera och att något av dessa kan uppfattas som mer provocerande än det andra - är inte juste. Att polisprovokationer emellanåt förspråkas uppfattar vissa som oerhört provocerande och oetiskt att försöka frammana brott genom - att provocera. Även Göran Perssons fru Anitra (lustigt nog vd för Systembolaget) var inne på detta för något år sedan när hon ville att polisen skulle ges rätt att beställa och köpa illegal sprit av langare för att kunna bevisa brott. Rätt eller fel.
Nu har en annan provocation - den har faktiskt redan skett - den där då en konstfacksstudent i bästa rusningstrafik rusat in och klottrat och kvaddad en t-banevagn kommit till allmänhetens kännedom. "NUG" som gjorde examensarbetet i vagnen vill inte göra några kommentarer (........är man skyldig SL 100.000 kronor gäller det naturligtvis att förbli "maskerad") Rätt eller fel. Varför har lilla Sverige alltid så svårt för att bestämma sig för vad som är rätt eller fel. Informationsansvarig på konstfack Mabel Selin säger varken bu eller bä – "om det visar sig att den har tillkommit på ett olagligt sätt, då har vi gjort fel". . En konstnär (Lars Vilks) har på annan plats sagt att samtidskonsten berör och provocerar. Den får oss att gråta, skratta och kan göra oss fly förbannande. Samtidskonsten säger något unikt om vår tid och besitter en makt som gör det angeläget att prata om den. Det blir sköna samtal och vilda diskussioner tillsammans med…”
Inte undra på att många "Svenssons" vill att Eva Swartz 900 sidiga kulturutredning bör bantas betydligt (ekonomiskt !) Statliga Konstfack stöttar provokatörer medan statliga Polismyndigheten (allafall) i skrivande stund inte får eller kan provocera fast tjuvarna. Fast man har resurser och kunnandet att - provocera
Ena å andra sidan.............lite märkligt.

Rätt eller fel !?

Kanske lite provocerande att i detta sammanhang visa
några Jan Vermeer (1632 -1675) tavlor




Inga kommentarer: