21 mars 2009

Ett försök att reda ut begreppet - "Humanistdag"


Idag - lördag - arrangerar Humanisterna lokalt i denna stad en så kallad humanistdag eller som man uttrycker det "Humanistdagen Örebro". Christer Sturmark är naturligtvis på plats, ett samtal om tröst med eller utan religion kommer att ske, pengar till ett kvinnohus i Marocko skall insamlas och "Årets Örebro Humanist 2009 skall utses mellan klockan 10.30 - 14.30. Således några korta men intensiva timmar för alla humanister och andra intresserade i staden.
Så långt är väl allt OK, men vad som kanske inte riktigt är klart och tydligt är att denna "Humanistdag" inte är någon humanistdag som man vanligtvis lägger i begreppet. En humanistdag eller dagar arrangeras vanligtvis årligen vid våra lärosäten - stora och små universitet. Exempelvis hade Växjö universitet en humanistdag söndagen 8 februari i år. Seminarier typ.... Medeltida ballader – då och nu, Mysterier, fiffiga barn och klumpiga vuxna – Samhällsbilden i Martin Widmarks populära LasseMaja-deckare och Vänskap och den omöjliga kärleken i Theodor Kallifatides romaner.
Humaniora , det vill säga en beteckning på de vetenskapliga ämnen som studerar människan som kulturell varelse. Hit räknas ämnen som filosofi, historia, estetik och språk. Till humanvetenskaperna räknas även bl.a. sociologi och pedagogik
Problematiken med Humanistdagen Örebro är att det är den gamla sammanslutningen human-etikerna som försöker göra "humanism" liktydlig med sin egen "tro" - ateism. Det blir då inte problemfritt för en "kyrktroende" att säga sig vara en humanist då en (förhållandevis) liten grupp (ateister) använder sig av och uppträder i "namnet" - Humanisterna. Vad som är humanism, humaniora och humanitet bör hållas levande speciellt en dag som denna då det annars blir begreppsförvirring. Kyrkor och samfund borde uppmuntra till flitiga studier i humaniora. Även borde det finns en stor och äkta portion av humanitet - att ge (rikligt) till de fattiga och behövande. Men det blir knappast korrekt och sanningsenligt att säga "humanist", framöver!?
Läser i dagens Nerikes Allehanda att Humanisternas bas i staden Fredrik Idevall har hög svansföring när han säger att "alla människor i någon mening är ateister för det finns alltid någon gud man inte tror på" (hoppsan !) ...... Jag får väl kvittera med att säga att egentligen är det så att alla människor faktisk redan är frälsta men det är på - tyvärr - alldeles för få som förstått detta och gjort sitt bifall till denna frälsning............ sagt sitt ja och amen.
Idevall är en bibelläsare och "tror" dessutom på att Humanistrernas explosionsartade arbete och popularitet inte bara beror på dess (obs!) karismatiske ordförande Sturmark utan att människor även börjar tänka självständigt och att prästernas grepp över människorna har minskat.
Om ingen tidigare har skilt på Humanistdagar och "Humanistdagar" är det hög tid att göra det -
för humaniora, humanism och humanitet i klassisk mening är och har aldrig varit en Gudsförnekande intresseförening utan en nations fundament att bygga dess samhäll på.
Lite egendomligt är det att ateist humanister har tron, religionen, Gud eller vad det nu är som en referenspunkt för att beskriva sin egen position i livet. Ungefär som en seglare som använder sig av en fyr som han egentligen inte tror existerar - i verkligheten - men ändå använder för att berätta för omgivningen var han befinner sig.

(Usch, va långt det blev.....men det är inte lätt att reda ut allt detta på tre rader !!?)


Kan det vara Kapelludden, Måseskär och Almagrundet?


Inga kommentarer: