26 april 2009

Goliat i modern tappning - i FN konferensen om rasism

När man läser om Mahmoud Ahmadinejads (Irans president) framfart och uppträdande i FN-konferesen om rasism som nyligen hölls i Geneve, blir det inte svårt att se denna händelse som en modern "Goliat" som härjar för att försöka skrämma omgivningen till underkastelse. Goliat (han för länge sedan) som vi hittar i Första Samuelsboken var filisteernas store och starke man, kanske man kan säga dess språkrör med dagens terminologi. Filisteerna som hade expansionsplaner stötte på ett litet folk - Israel, som uppfattades av filisteerna för att vara i vägen för denna "politik".
Det kan väl alla begripa att stå öga mot öga med denne väldige man - en jätte - kan få vem som helst att känna sig underlägsen - både fysiskt och själsligt. Att Goliat (han för länge sedan) tycks ha haft talets gåva kan man utläsa av bibeltexten, han skrek och ropade dagarna i ända. Han var utmanande och självgod så att både Saul och hela Israel blev förfärade och till och med skräckslagna. Vi vet vad som sedan hände när en yngling (faktiskt en ung pojk!) trädde fram och antog utmaningen när ingen annan i det egna folket gjorde något. Den rödkindade lille David som bara hade meriter som vallpojke bland fåren hade lärt sig att förtrösta på någon som var betydligt större än denne Goliat, detta var nog orsaken att han tog "jobbet". Vi vet hur det gick för store Goliat, han blev liggande livlös efter att David ordnat en fullträff med slunga och sten .......
Att en demokratisk vald president har en enda långa monolog i Teheran om hur det lilla landet Israel bör förintas och att den tidigare Förintelsen inte skett, åt detta kan vi inget göra.
Men när denna historielösa "sanning" förkunnas mitt i Europa mitt bland FN delegater och att detta mer eller mindre får passera - blir ropet efter en liten modern Davids gestalt påtaglig.
Det finns även andra exempel på små och stora "goliater" i den tid vi lever i som sätter skräck i borgare och bönder och gör dessa till tysta och beskedliga medborgare.
Ta´det där med samlevnadsformer, varför finns det knappast några "davidar" som träder fram
i denna tystnad? Men jag är övertygad om att dessa finns och vid rätt tillfälle säkert kommer att ta till orda - jag håller utkik efter dessa davidar varje dag.

Det finns mer att säga men det får bli en annan gång !?

Inga kommentarer: