08 september 2009

Båtar, konstbegrepp och lite annat


Trade winds /Oil on Panel 12 x 16 - Arnold Desmarais

Att gå på konstskola och göra sig själv till ett konstverk genom att "spela" förvirrad och till sist hamna på psykiatrins akutmottagning, borde karaktäriseras som teater eller möjligen granskande journalistik. Att "konst" blivit så trivialt och urvattnat, grunt och grumligt är inget annat än ett rent och skärt bottennapp. Måleriet har under många år varit "tabu" på många utbildningar och då är det nog svårt att lämna in en tavla som examensarbete. Luddiga och svårbegripliga happenings blir "inlämningsuppgiften" istället (Det finns liksom inga tavlor att lämna in) Jag är själv inte främmande för Kandinsky, Klee och ismer i alla dess former. Men måleriet som konstform kan väl ändå inte vara helt utforskat och därmed passé ?
Måleri kan väl ibland hamna i "facket" - kitsch med lite affisch image, visst. Men det får (väl) inte innnebära detta utanförskap för "måleriet".
Desmarais båtbilder andas friskhet och mycket "kärlek". Kanske dessa båtar har gjort sin sista säsong i vattnet - för alltid, eller så har dessa båtar aldrig kommit i sjön - i år heller !

Konst !? - varför talar man om de sköna konsterna - om man aldrig förmimmer något skönt i dessa ! Till de sköna konsterna brukar traditionellt räknas följande fem konster. De bildande konsterna, artitektur, måleri, skulptur. De ljudande, poesi och musik


Summer memories
A call to sea

Inga kommentarer: