30 oktober 2009

Ulf Ekman och några kanadagäss


Tänkte beröra en liten fråga om det överhuvudtaget är lämpligt för pastorer eller präster att beröra aktuella samhällsfrågor i tal och text. Kanske det är så att dessa predikanter, ändå bör hålla sig till andaktstunder och biblisk interpretation och inget annat!? Utgångspunkten är några bloggkommentarer jag läst i denna fråga, på annan plats.
Pastor Ulf Ekman har i veckan haft några herrar - Jan Guillou och Torbjörn Tännsjö - som utångspunkt i två av sina inlägg. Att beröra "stora" frågor som att gå främmande makts ärenden och i den andra som handlar om att sortera, välja och vraka i människoöden skapar naturligtvis ett allmänt intresse. Säpo och etikfrågor är alltför viktiga områden för att endast humanister (med stort H) och kulturradikala skall få uttala sig och prata till punkt.
Därför är det förvånande att (minst) tre kommentarer på Ulf Ekmans egen blogg lite käckt tycker att han som är så -"kritisk" - inte skall ägna sig åt något sådant utan ... "Du är inte kallad till ryktesspridning, Ulf. Du har betydligt bättre saker att skriva om på din blogg. Var har kanadagässen blivit av, t.ex? :)" från någon JoSjo. Vidare skriver, Mitchelle "Jag säger som JoSjo, du har väl betydligt bättre saker att ägna dig åt, Ulf Ekman?" och en Marianne skriver "Kanske canadagässen har fått en ny husse?" ;)
Men, bästa JoSjo, Mitchell och Marianne hur kan Ni ikläda Guillou denna statsmannamässig immunitet och priviligiet att röra sig utanför allmän jurisdiktion. Att Arans rike en gång i tiden hade sina egna seder och bruk är väl allmänt känt, men dessa har upphört att gälla för länge sedan. Enkla hövliga frågor och funderingar - även om det kommer från en predikant - hör nog ändå till, om en troende skall göra skäl för epitetet - samhällsansvarig.
Att ägna sig åt sakramenten behöver inte stå i motsatsförhållande till politik, kulturfrågor och engagemang för det omgivande grannskapet.
Ulf Ekmans skriverier om dessa kanadagäss handlade inte om att han skulle sitta vid stugknuten och mata dessa fåglar (...utan att ha´annat att göra) . Det var bara en vardaglig liten "betraktelse" över några stora besvärliga och aggresiva fåglar som lortar ned i trädgården. Vi utlovas till och med en uppföljning på "temat" kanadagässen, Ulf Ekman skrev (2009-04-03) "Jag såg förresten ett klipp på Youtube, skall försöka lägga ut det vid tillfälle, där en Canadagås jagar en båt, biter en hund och attackerar en husse. Det var livligt värre!"

Tack för, engagemanget både i små och stora frågor ........

Inga kommentarer: