11 december 2009

Gamle Wilhelm von Humboldt


Friedrich Wilhelm Christian Carl Ferdinand Freiherr von Humboldt (1767 - 1835)

Jag jobbar dagligen i universitetsvärlden - utan att själv ha´en enda högskolepoäng. Märkligt, tycker säkert många !? Ja, visst men det är faktiskt så ...... Att då fundera över vad det är för mening med (högre) studier måste nog betraktas som otroligt märkligt. Men då är det på något sätt ännu märkligare, än min märklighet, att den preussiske (obs! ....) kultur och utbildningsminister Wilhelm von Humboldt för två hundra år sedan, sommaren 1809, kungjorde något riktigt märkligt. (....eller kanske inte något märkligt egentligen utan något som borde vara aktuellt i alla tider, detta är min poäng med detta inlägg).
Han författade en kungörelse med riktlinjer för hur (preussisk) ämbetsmän skulle utexamineras
innan han antogs till stalig tjänst. Först och främst skulle ett särskilt betyg utfärdades för den sökande med omdömen både om hans naturliga anlag och den grad han uppnått. Vad det gällde det senare skulle man främst undersöka inte om han hade kvar i minnet en mängd enskilda detaljer utan om inlärningen av dess ting - "gjort sin verkan". Humboldt förtydligade, man kan mycket väl vara en god ekonom utan att ha en mängd statistik i huvudet och en god diplomat trots en viss okunnighet i historia. Humboldt ville inte bara förändra. Han ville sålla fram en ny typ av ämbetsmän. Det var inte petig noggrannhet, detaljkunskaper om lagar och förordningar. det var vidsynthet, höga ideal, respekt för människan som sådan och en lust att pröva nya lösningar.
Det finns mycket man kan säga om von Humboldt, några skulle med säkerhet kunna påtala en hel del svagheter och annat. Mina rader är ju bara en liten refektion från min egen horisont - utan högskolepoäng och utan några djupare kunskaper (...... om von Humboldt).
Kanske Wilhelm vore värd en renässans, ett återuppvaknande - det är annars väldigt mycket John Dewey i skolvärlden .................Det måste sägas att von Humboldt var initiativtagare till Universität zu Berlin som grundades 1810. Själv är jag stolt och glad att jag får jobba i en fantastisk spännande värld....någon kanske kan fundera hur det förhåller sig med detta.

( ....detta inlägg har tillkommit efter en liten läsning i en av Sven-Eric Liedmans böcker)

Inga kommentarer: