06 mars 2010

Fånigt, otroligt fånigt i Nerikes Allehanda


Nerikes Allehanda, 5 mars 2010
---------------------------------------
Något otroligt fånigt och en totalt enfaldig sak var att göra fredagens Nerikes Allehanda till Pyongyang News eller möjligen gamla DDR bullentinen Neues Deutschland - låt vara för en dag. I NA tidning var första och två följande sidor vikt åt Närkes starke man och Kim Jong Il kopia - den store ledaren - Staffan Werme. Att en av landets största tidningar ägnar sig åt "rollspel", är i ett seriöst publicistiskt perspektiv ofattbart. Chefredaktör Ulf Johansson försöker "förklara" tidningens uppsåt och tankar, allt blir trots detta inte speciellt tankeväckande och förståligt. Jag var i Albanien för någon vecka sedan och såg med egna ögon Envar Hoxa dynastins verkningar på det albanska folkets själsdjup. Albanien håller som bäst på att, efter tjugo år, vakna upp ur ateistepoken, då är man speciellt känslig för töntiga försök att göra svensken medveten om hur det kan vara eller kunde vara i Tirana och andra metropoler. Att vi skall känna på hur det är att leva under ett starkt kommunalråd och dennes förlängda arm - Nerikes Allehanda, blir bara barnsligt och knappast verkningsfullt, nästan motbjudande
Nej, spegla verkligheten, varför inte sända en reporter och en fotograf till exempelvis Albanien för att på ort och ställe göra några vettiga artiklar att skicka hem och publicera i "nerkingen" - om hur det ser ut efter Hoxhas frånfälle. Alternativet kan vara att göra en wallraffresa till Pyongyang och där skriva om det nuvarande älendet - så att medborgarna aldrig någonsin kommer att låta Staffan Werme bli som fredagens Werme, never !
Allt annat blir bara platt och enahanda, var finns allehandas eventuellt grävande journalist/-er, fram med deras pass, flygbiljett och några hotellkuponger och skicka iväg dessa, nu !!!

1 kommentar:

Per Ewert sa...

Extra larvigt eftersom det är valår i år...