17 februari 2011

Kanske filosofiboken ändå är en deckar ...?



I förra veckan började bokrea katalogerna ramla in i brevlådan , idag hämtade jag upp Åhléns och tittar man på nätet blir utbudet större. Kanske utbudet ändå var intressantare förr, exv. konst och historieböckerna var (betydligt) tyngre, både volym och innehållsmässigt. Bokia på nätet har under filosofisök - en bok som man kan tro vara en sammanställning och rapport från någon kyrka eller församlings lilla intresseförening i trosfrågor - "Filosofiska söndagsklubben". Läser man några recensionsrader blir "spåret" ett annat, denna "filosofibok" är helt enkelt en deckar. En kvinna vid namn Isabel Dalhousie "är redaktör för en filosofisk tidskrift, men blundar inte för verkligheten. Isabel är mycket uppmärksam på moraliskt förfall som girighet, ohederlighet och mordiska tendenser i sin omgivning.Isabel blir ofrivilligt vittne till en olycka i stadens konserthus. En man faller från översta balkongen ner i salongen och dör omedelbart" Även om priset är second hand mässigt, 39:-, känns det ändå inte "rätt". "Riktiga" filosofiböcker kommer aldrig på bokrean, småförlagen Nya Doxa, Symposion och vad förlagen heter, klara sig gott och väl och tycks inte ha´några behov av att rea sina alster. Böcker av Gärdefors och Platon finns där år ut och år in och tycks sälja utan årligt jippo ............

Ett nutida alternativ till denna rea är naturligtvis Bokbörsen, där finns riktigt schysst litteratur till en hygglig penning - på temat filosofi. Men bli inte besviken, jag har "köpt" böcker vid tre tillfällen, men ingen säljare har hört av sig - MÄRKLIGT - kanske böckerna redan är sålda men att ingen tagit bort erbjudandet . MÄRKLIGT - det är iallfall oerhört - MÄRKLIGT - någon av "mina" böcker var helt ny och oanvänd dessutom för en billig penning - så nu känns det inget vidare utan bara - MÄRKLIGT.

Eller annars rekommenderar jag att man skall hålla sig till biblioteket och "påverka" där - fick besked i förra veckan, att min önskan om att köpa in boken Pious Nietzsche - Decadence and Dionysian Faith av Bruce Ellis Benson, fått bifall, tack för att det finns fina, goa, trevliga bibliotekarier som vet vad som är god litteratur, TACK.

Inga kommentarer: