23 juli 2011

Om Norge - i både i NRK och SVT .............


Såg faktiskt flaggan upphängd så här i TV:n - korsets kraft i en svår tid

Har föjt NRK:s sändningar via SVT och känner mig naturligtvis oerhört berörd, konstaterar i denna sorg bl.a att Jens Stoltenberg, både statsminister och partiledare för Arbeiderpartiet, under detta första dygn uppträtt på ett "statsmannamässigt" sätt, all heder åt honom. Expressens kulturchef var i svensk studio i morse och efterlyste en djupare analys än den "politiska analysen", det låter inte bara bra det är nog en framkomlig väg till att förstå. När SVT:s utrikeskorrespondent Bo-Inge Andersson avslutar med att säga "kristen fundamentalism" kanske han skulle behöva rådgöra med någon som har just - denna djupare analys - innan han klämmer fram detta i televisionen ............!?

1 kommentar:

block och penna tycker att...... sa...

Rättelse: Bo-Inge Andersson är kommentator och inte korrespondent för då befinner man sig i ett annat land och kommenterar därifån.
Vad jag invänder emot är att det i televisionen sitter en skolad(?) journalist/expert och använder begrepp som är innehållslösa och utan relevans utan den rätta contexten. Att vara medborgare i ett nordiskt land är per se absolut inte liktydigt med - kristen, tvärtom vi här i norr sägs vara bland de mer sekulariserade människorna.
Säga vad man vill om "fundamentalism", men det borde härledas till amerikansk kyrkligt 1920-tal, där det fanns en bibeltrohet contra liberalism, den förra kallade den förste med denna, egentlgen smickrande epitet för en kristen - att vara grundlig, ståndaktig i förhållande till uppenbarelsetexter i och utanför bibelpärmarna.
Det finns marxister och även freudianer som inget heller vill tolka Marx och Freuds texter på ett riktigt sanningsenligt och "vetenskapligt" sätt - rätt och slätt ett- "fundamentalistiskt" sätt

R.Ö.