20 september 2011

På biblioteket....lite om Barcelona, Stasi och Palestina ......


Vilket är minst känsligt att tala om...?

Har denna vecka konvalescens, styr stegen mot stadens huvudbibliotek och dess cafeteria, är av den gamla stammen (....stammis ?) som fortfarande har en förkärlek till papperstryckta alster. Brukar betrakta stora och små händelser genom att bläddra i tidningar och tidskrifter för att om möjligt bättra på min omvärldskunskap.
I Axess läser jag om brittiska - jaaa....blåa labourparti, eller iallafall en gren av partiet som betonar traditionella värderingar, engelske Maurice Glasman (Director of the Faith and Citizenship Programme and senior lecturer in political theory) - det där med "faith" låter spännande - använder sig faktiskt av fotboll där klubbarna Barcelona och Manchester U. får stå för det - goda v/s onda. Känner mig stolt att jag för några år sedan valde klubben som borde stå som en förebild även för samhällsbyggandet i stort......läs här !
Finlandssvenska Huvudstadsbladet har ett reportage om en tysk kvinna som varit "trakasserad" av Stasi under många år innan murens fall. Läser om det lite smaklösa att en fd. stasigubbe hörde av sig för några år sedan och vill träffa henne, han kände till hennes liv så att säga - "sedan tidigare", han var intresserad av en träff. Hon träffade honom under överenseende av en annan person. det lite märkliga vara att han inte tog avstånd från sina tidigare förehavanden ( bandade, fotograferande allt under fem år !)
Kanske det känsligaste att beröra av dessa tre ting, är nog Mahmoud Abbas vistelse i New York och generalförsamlingen, trodde ett tag att han reste till NY, redan igår. För att i lugn och ro fundera över (...utan störande moment från inhemska organisationer som inte gillar Abbas) ett slutligt beslutet att ansöka om fullt medlemskap. Nu visar det sig att Abbas har bestämt sig (...så veckan kanske ägnas åt annat än eftertänksamhet)......
Kanske det ändå inte blir som Abbas tänkt sig - det är några dagar kvar till fredag - kanske han kan läsa någon vettigt tidningsledare som rekommenderar att ansökan lämnas kvar på hotellet.

Mer än detta han´s inte med, denna gång

Inga kommentarer: