14 oktober 2011

Thomas Merton - om det där med stolthet ...


Bilder: Frukt collage, RÖ - Stoltheten, okänd

Det blev inget besök på Bokmässan, i år heller, visst vore det trevligt att röra sig bland kända och okända böcker och författare någon gång. Har sagt upp prenumerationen på en av två tidningar, helt nyligen, så budgeten för bokköp har ökat dramatiskt. I väntan på att sätta sprätt på dessa pengar, tar jag en sväng förbi den egna bokhyllan och plockar ned Thomas Mertons "The New Man", den finns i svensk utgåva från 1985 genom Verbum förlag. I denna lilla bokbeträktelse vill jag lyfta fram en fras som en person* myntat "det gäller att inte bli färdig med ordet innan ordet är färdigt med dig...". Detta sagt om bibeltexten/-erna, men kan likväl gälla all text, därför åker Mertons bok ut och in i hyllan, emellanåt. Blev lite inspirerad av att bläddra i boken igen, då Claphaminstitutet är ifärd med att fullborda skrivandet av de sju dödssynderna genom några artiklar i pressen.
Moral, etik, dygd, är nog civilisationssamhällets grundbult - börs, nationalekonomi och lönekuvert får ursäkta. Fastnar man vid att Thomas Merton var en trappistmunk kommer det naturligtvis att "färga" attityden till texterna om man nu överhuvudtaget öppnar hans böcker.
Mitt ex. inhandlades i en missionsbokhandel i Lund i väntan på att ett tåg skulle ta mig norrut, har alltid varit nyfiken på "klassiska" författare, oavsett vilken (kyrko) tradition dessa företräder och även ibland förespråkar, året var 1983, för detta år står noterat i boken.
Merton drar oss med tillbaka i tiden, när det ännu bara fanns två personer som hade fått klara besked om vad som gällde, den förste Adam. Tyvärr har skapelseberättelsen och efterföljande dagar nästa bara blivit en "söndagskoleberättelse" för många (frikyrko) troende utan relevans och rätt
perspektiv på orsak och verkan. Här blir Thomas Merton en klargörare, han låter nästan som en "väckelsepredikant" när denne berör grundläggande - problem.
Hör: "..men Adams synd, som berövade honom och oss paradiset, orsakades av en falsk förtröstan, en förtröstan som avsikligt fick honom att göra det fria valet och experimentet att tro på en lögn. Det fanns inget i Adams fullkomlighet frid (perfect peace) som rättfärdigade att han på det sättet lekte med en chimär. (playing whith unreality) Det låg ingen svårighet i den föreskrift som måste hållas för att undvika att falla för en illusion. Det fanns ingen svaghet, ingen lidelse i hans kött, (no passion in his flesh) som drev honom till en irrationell handling trots bättre vetande. Alla dessa ting skulle vara följden (consequence) av att han föredrog det som icke var....vidare: ....allt detta kan samman fattas i ett enda ord, stolthet, (pride) som en bieffekt har den begär.
Boken har en oerhörd substans och tyngd och kan rimligtvis inte helt komma tills sin rätt i något citat.
Trappistmunk och katolicism ? Jag vet att det finns "kritik" från ett och annat håll, men antagligen har dessa läst boken på ett "problemfokuserat" sätt och missat Mertons (bibliska) klargörande. Intressant att boken finns/fanns som litteratur i församlingen Arkens referenslista på böcker som kunde beställas.

Till sist: "det gäller att inte bli färdig med ordet innan ordet är färdigt med dig..."

Det var väl allt ?

* seniorpastor Sven Nilsson, Örebro

Inga kommentarer: